Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa pokazane w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił...
Piękne, inteligentne, ambitne, zaradne – te i wiele inne cech można by przypisać kobietom. Jednak „płeć piękna” nie zawsze miała możliwość pokazania swojej wewnętrznej siły i temperamentu. Na przestrzeni dziejów polskie kobiety spełniały wielorakie role. W staropolskim wydaniu były uległe, bierne, a życiowym celem było odgrywanie roli posłusznej żony, zapobiegliwej gospodyni i opiekuńczej matki...
Obiecała sobie, że gdy dorośnie, nie będzie jak własna matka. Nie będzie płakała nad nieudanym ciastem, prosto z pracy biegła do kuchni, a sobotnich poranków spędzała w towarzystwie ścierki i odkurzacza. Dzisiaj ma 29 lat i trwa w swoim postanowieniu. Co więcej uczyniła z niego filozofię, którą pokochało pół miliona osób. Kto taki? Ch**owa Pani Domu.
Z dzisiaj: Szmygry - Swieta nie byly u mnie tylko u moich tesciow. Dltaego ze wstydu nie umieralam, mogla to ewentualnie zrobic moja tesciowa jako gospodyni,...
...poczuli się zadbani przez troskliwą gospodynię, dzięki czemu na długo zapamiętają szczegóły samej imprezy, nad którą ona pracowała tyle czasu. I z doświadczenia muszę przyznać, że zawsze najlepiej(...). Sami weselnicy, właśnie przez brak kontaktu z zagraniczną kuchnią, nie byli przyzwyczajeni do jej smaków i zwyczajnie nie wiedzieli, jak się do nowych potraw zabrać. Po trzecie, kucharze często nie...
...trafiły do każdego z nas - to gwarantuje dobrobyt. Dzień przed Wigilią spotyka się w kuchni pięć kobiet: mama, ciocia, ja i moje dwie siostry i lepimy pierogi, i uszka. Każdego roku lepimy 500 uszek(...) w programie Top Chef, autorka książek kulinarnych i gospodyni programu "Ewa gotuje". Kiedy spotykamy się w wielkim rodzinnym gronie, przekrzykujemy się, śpiewamy kolędy, wspominamy, wspólnie oglądamy...
.... ktos sobie jaja zrobił z poczciwych pyz ratujacych rodziny w czasie mizerii finansowej .Kto przy zdrowych zmysłach robi takie głupoty , trzeba zajrzeć do przepisów z Kuchni polskiej lub drugiej dwutomowej Dobra gospodyni.!o dag drożdży to na zacier a nie na pyzy.Parówki robi sie z kg maki dwóch trzej jaj , maksymalnie z 5 dag drożdzy, mleka i..... trzeba poczekać jak wyrosna ,potem
Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Prywatność. Copyright by INTERIA.PL 1999-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.